Informatief

“Ja, maar H&M is toch goed bezig?”

Hoe vaak ik die vraag of opmerking wel niet naar mijn hoofd krijg. Ik frons mijn wenkbrauwen en lach een beetje van binnen.

Zoals de meeste mensen waarschijnlijk wel weten was H&M een van mijn favoriete winkels voordat ik stopte met het kopen van fast fashion. De leuke prints, snel nieuwe items en de sale vond ik misschien nog wel het leukste van alles.

H&M is een winkel waar heel veel consumenten komen en zo ook meiden van mijn leeftijd. Daarom weet iedereen ook hoe het gaat met dit bedrijf want we zien er veel van verschijnen. Zo ook rondom duurzaamheid, met hun conscious lijn. Deze trui, uit de conscious lijn. Waarom? Wat is hier dan duurzamer aan? Omdat er wol in verwerkt is? Maar de rest van de trui bestaat uit een lijst minder duurzame materialen.

Gister was ik over een weer aan het dm’en op Instagram met Nathalie Driessen die zoals velen zei: Waarom dan? Ik hoorde juist dat H&M heel hard bezig is? Waarop ik antwoordde: Ik geloof H&M niet zo. Als je een exclusieve lijn maakt rondom duurzaamheid en 2 items zijn 10% gerecycled en de rest van de lijn bestaat uit “normale” items en materialen dan denk ik, waarom? Zo ook hun ingezamelde kleding, wat gebeurt daar mee? Wordt dat echt gerecycled of verbrand zoals de geruchten gaan? Het is naar mijn idee een geval van Green Washing.

Bij Greenwashing doet een bedrijf zich groener of maatschappelijk voor dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is.


Als je daadwerkelijk duurzaam bezig wilt zijn als bedrijf waarom heb je dan 52 weken lang elke maandag een shitload aan nieuwe producten op je website staan? Want ja, de consument moet wel bij blijven met de trends hoor…

Dus als je de volgende keer vraagt aan mij of H&M goed bezig is of niet. Dan kun je dit antwoord verwachten.

Previous Post

Dit vindt je misschien ook leuk